Web Analytics Made Easy - Statcounter

روزگاري غذاي اصلي ساحل نشينان جنوب کشور ماهي و ميگو بود، اما امروز به علت کاهش منابع آبزي و گراني آن ساکنان اين مناطق هفته ها هم نمي توانند يک وعده غذاي دريايي مصرف کنند و بوي قليه (خورشت) ماهي در کوچه هاي جنوب به مشام نمي رسد. روزگاري غذاي اصلي ساحل نشينان جنوب کشور ماهي و ميگو بود، اما امروز به علت کاهش منابع آبزي و گراني آن ساکنان اين مناطق هفته ها هم نمي توانند يک وعده غذاي دريايي مصرف کنند و بوي قليه (خورشت) ماهي در کوچه هاي جنوب به مشام نمي رسد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش جنوب نیوز، اين درحالي است که تا چند سال پيش وارد شهرهاي جنوب که مي شدي، از بوي وسوسه انگيز سبزي و ادويه اي که براي پختن غذاي دريايي (ماهي و ميگو) از آن استفاده مي کنند، مسافران را وادار مي کرد که به رستوران هاي سنتي رفته و غذاي دريايي سفارش دهند.

جنوبي ها بر اين باورند که در دهه هاي اخير به علت عوامل انساني نظير صيد بي رويه، استفاده از روش ها و ادوات مخرب صيد، آلوده کردن دريا و نابودي زيستگاه هاي آبزيان، خليج فارس برکت خود را از دست داده و حتي بسياري از صيادان، حرفه اجدادي خود را رها کرده و به شغل هاي کاذب روي آورده اند.

حسرت ماهي در کنار دريا
بندرنشينان کرانه خليج فارس مي گويند: هم اکنون با کاهش ذخاير آبزي، رکود صيد و صيادي از ساحل نشيني فقط هواي گرم و شرجي و رطوبت آن و بيماري هايي که به علت کار در دريا و زندگي در ساحل به آن مبتلا شده اند، برايشان باقي مانده و سفره هايشان از ماهي خالي است.

آنان ادامه مي دهند: در دهه هاي گذشته هر قايق صيادي با صيد چندين کيلو ماهي در روز نان آور چند خانواده بود اما اکنون حتي نمي تواند غذاي روزانه يک خانواده را هم تامين کند و نه تنها از بوي خوش غذاهاي دريايي در شهرهاي جنوبي خبري نيست بلکه هفته ها در حسرت يک وعده مصرف غذاي ماهي آن هم از نوع درجه 3 آن مي مانند.

بخشي از گراني قيمت ماهي ناشي از تورم اخير در کشور اما علت عمده آن کاهش ميزان صيد به دليل وضعيت بد ذخاير آبزي است که باعث شده تا سفره مردم بوشهر که روزگاري پر از ماهيان رنگارنگ بود امروز در آرزوي مصرف يک وعده ماهي باشد.

روزگاري از سراسر کشور براي خريد ماهي با کيفيت و مناسب به استان هاي جنوبي بويژه بوشهر مي آمدند و ماهي مورد نياز خود را تهيه مي کردند ولي امروز مردم اين استان به علت قيمت بالاي ماهي توان خريد ندارند.
به دلايل مختلف امروز مي توان ماهي باکيفيت بوشهر را از بازارهاي کشورهاي حوزه خليج فارس و برخي شهرهاي بزرگ کشور تهيه کرد درحالي که مردم اين استان خود از خوردن اين ماده غذايي محروم هستند.
هم اکنون قيمت هر کيلوگرم ماهي `شوريده` با کيفيت در بازار ماهي فروشان بوشهر 750هزار ريال و متوسط 350 تا 400 هزار ريال، `شير` 280 تا 300 هزار ريال، `همام` (شاه ماهي) 420 تا 520 هزار ريال، `هامور` يک ميليون 300 هزار ريال، `سرخو` 550 هزار ريال و `حلوا سفيد` 2 ميليون و 500 هزار ريال قيمت خورده است.

قيمت بالاي ماهي باعث شده که هر خانواده بوشهري با درآمد متوسط ماهانه يک بار نيز نتواند از اين ماده غذايي استفاده کند.

شهروند بوشهري گفت: روزگاري در هفته به طور ميانگين 2 تا3 بار ماهي مصرف مي کرديم اما امروز با اين شرايط اقتصادي 2 هفته اي يک بار هم نمي توانيم از اين ماده غذايي آن هم از نوع ماهيان درجه 3 و با کيفيت پايين استفاده کنيم.

عباس رنجبر افزود: به دليل هاي مختلف امروز سفره مردم بويژه بوشهري ها هر روز کوچکتر مي شود و افزايش نرخ ماهي متناسب با توان اقتصادي مردم نيست.

شهروند ديگر بوشهري گفت: با حقوق کارگري نه ماهي بلکه خيلي از مواد غذايي ديگر را نيز نمي توانيم براي خانواده مان تهيه کنيم.

جعفر رستمي افزود: امروز خريد و مصرف ماهي براي بيشتر خانواده هاي بوشهري به يک آرزو تبديل شده و مصرف ماهي شوريده، شير، `راشگو`، `سنگسر` و خيلي گونه هاي ديگر جاي خود را به ماهيان درجه 3 بي کيفيت و گران داده است.

دلايل گراني ماهي
يکي از صيادان بوشهري مي گويد: 70 درصد ادوات صيد شناورهاي صيادي وارداتي است که گران شدن قيمت اين ادوات روي نرخ آبزيان تاثير گذار است.

محمد آبخو افزود: با توجه به تمايل مردم ساير استان ها به مصرف ماهي و قيمت مناسب تر آن نسبت به ساير فرآورده هاي ديگر باعث شده قيمت ماهي به نسبت گذشته افزايش يابد.

وي بيان کرد: افزايش ميزان تقاضا نسبت به عرضه در شرايط کنوني از جمله عوامل افزايش قيمت ماهي در بازار مصرف است.

آبخو درباره صادرات ماهي به کشورهاي همسايه اظهارداشت: صادرات ماهي بيشتر مربوط به ماهيان خاص و حرام گوشت است که مصرف داخلي ندارد و بخش کمي از ماهيان مصرف داخلي صادر مي شود.

اين صياد بوشهري گفت: يکي ديگر از عوامل افزايش قيمت ماهي وجود دلالان است که اتحاديه صيادان و شيلات نظارتي براين بخش ندارند.

يکي ديگر از صيادان بوشهري گفت: بيشتر ماهيان و گونه هاي بومي اين استان در خطر انقراض نسل قرار دارند و اين يکي از مشکلات مهم صيادان به شمار مي رود.

عبدالرسول غريبي افزود: بعد از تخم ريزي ماهيان لاروها بايد دوره رشد خود را طي کنند که به دليل آلايندگي هاي شهري و ورود فاضلاب به دريا بسياري از اين لاروها از بين مي روند و با مرگ و مير خاموش ماهيان در سواحل روبرو هستيم.

وي بيان کرد: در زمان حاضر به دليل گراني ادوات صيد و کاهش ذخاير، پرداختن به حرفه صيادي ديگر صرفه اقتصادي ندارد و افراد براي تامين مخارج خود مجبورند تلاش صيادي را افزايش دهند که اين کاربه ذخاير آسيب مي رساند.

غريبي افزود: امروز ذخاير دريايي جوابگوي تلاش هاي صيادي نيست و ميزان تجديد پذيري آبزي به دليل کاهش ماهيان مولد بسيار کم است.

وي تاکيد کرد: براي حفظ ذخاير و ايجاد فرصت براي رشد لارو ماهي بويژه در فصل تخم ريزي صيد و صيادي بايد تعطيل و به ماهيان اجازه رشد داده شود اين درحالي است که اين کارانجام نمي شود و در فصل رشد ماهيان صيد و با قيمت گران وارد بازار مي شود.

غريبي با تاکيد بر اجراي طرح دريابست گفت: اجراي طرح دريابست در فصل تخم ريزي ماهيان براي حفظ بقا و ايجاد زمينه مناسب براي صيد مفيد و بازارپسند ضروري است.

وي در مورد صادرات ماهي اظهارداشت: امروز شرايط صادرات مجاز ماهي در استان فراهم است وبيشتر ماهيان غيرماکول استان و بخشي ازماهيان خوراکي به کشورهاي همسايه صادر مي شود.

غريبي اضافه کرد: تغيير نرخ ارز در ماه هاي اخير نيز صادرات آبزيان به کشورهاي همسايه و بازارهاي بيروني را جذاب تر کرده است.

وي بيان کرد: صيادان براي جبران چندبرابر شدن هزينه هاي خود ناچار به صادرات هستند و عمده اين کار هم بصورت قانوني انجام مي شود، اما راه حل اساسي براي کنترل قيمت ها نيست و اميدواريم با افزايش صيد، اين مشکل کمتر شود.

اين صياد بيان کرد: امروز به دليل کاهش منابع آبزيان و به صرفه نبودن صيد از 500 لنج صيادي موجود در استان تنها 70 لنج فعال و 60 تا 70 درصد شناورهاي صيادي فعاليت صيادي پرتلاشي ندارند.

وي گفت: يکي از عوامل گراني ماهي در بازار، طولاني شدن فصل گرماست که امکان مهاجرت گله هاي ماهي به سمت ساحل را نمي دهد و اين شرايط باعث شده تورريزي به صورت گوش گير انجام نشود.

غريبي يادور شد: در زمان حاضر يکهزار و 700 قايق صيادي در استان بوشهر وجود دارد که اگر اين قايق ها بتوانند تور ريزي کنند ماهي قابل توجهي وارد بازار مي شود ولي به دليل گرما ماهياني که وارد تور مي شوند خراب و ازکيفيت آنها کاسته مي شود.

وي گفت: در اين شرايط تورريزي يا انجام نمي شود و يا خيلي کم اتفاق مي افتد که اين در بحث صيد و ميزان وجود فرآورده در بازار بسيار موثر است.

اين صياد بوشهري گفت: بسياري از ماهياني که وارد تور مي شوند قابليت صادرات ندارد و صيد اين ماهيان و ورود آنها به بازار نقشي مهم در افت قيمت دارد که اکنون اين کار انجام نمي شود.

عوامل کاهش ذخاير آبزي
مديرعامل اتحاديه شرکت هاي تعاوني صيادان استان بوشهر گفت: جامعه صيادي به عنوان کارآفرين يک چهارم جمعيت استان بوشهر را شامل مي شوند.

محمد کارگر افزود: از 10 شهرستان استان بوشهر هشت شهرستان بندري و شيلاتي و از شاخص هاي صيادي برخوردار هستند.

وي عوامل زيست محيطي از جمله اکتشاف ها، آزمايش هاي لرزه نگاري، ورود پساب هاي صنعتي، خانگي، شيميايي و تخليه آب کشتي هاي غول پيکر که در سال هاي گذشته باعث بروز پديده کشند قرمز و از بين بردن ذخاير قابل توجهي از ذخاير خليج فارس شد را ازمهمترين مشکل کاهش ذخاير و منابع دريايي عنوان کرد.

کارگر بيان کرد: تصرف و اشغال صيدگاه هاي سنتي توسط شرکت هاي نفتي باعث شده عرصه براي کار صيادان تنگ و صيادي با ضرر و زيان روبرو شود.

مديرعامل اتحاديه شرکت هاي تعاوني صيادان استان بوشهر ادامه داد: صيد بي رويه و تخلف صياد نماهايي که با انجام صيد ترال نقشي مهم در تخريب زيستگاه ها و از بين بردن آبزيان دارند از جمله ديگر عوامل کاهش آبزيان است.

وي، گراني ادوات و نهاده هاي صيادي از جمله تور، سيم گرگور، طناب به دليل وارداتي بودن آنها را از جمله ديگر مشکلات جامعه صيادي عنوان کرد.

کارگر گفت: سخت و زيان آور نشدن حرفه صيادي، به صرفه نبودن کار صيادي و دريافت وام هاي بالا باعث شده صيادان ديگر تمايلي به فعاليت در اين بخش نداشته باشند.

وي در باره تامين سوخت شناورهاي صيادي گفت: وجود قوانين دست و پاگير و سخت باعث شده دريافت سوخت با مشکل انجام شود.

کارگر در مورد کاهش ماهي در بازار بيان کرد: يکي از دلايل کاهش ماهي در بازار وجود شرکت هاي عمل آور و سردخانه هاست که اين شرکت ها ماهي صيد شده را در شرکت هاي خود ذخيره و به نوعي احتکار و با افزايش قيمت وارد بازار مي کنند.

وي افزود: اين شرکت ها و دلالان ماهي و ميگو را با قيمت پايين از صيادان مي خرند و با نرخ چند برابر در بازار مي فروشند.

کارگر در باره صادرات ماهي گفت: دولت براي صادرات غيرنفتي جايزه مشخص مي کند و با توجه به نوسان بازار، آبزيان نيز مانند ساير کالاها صادر مي شود.

وي اضافه کرد: براساس نظر کارشناسان شيلات و تحقيقات ميگو آبزيان به سه بخش سطح، ميان و کف زي تقسيم مي شوند که آبزيان سطح و ميان زي به دلايل مختلف کاهش و يا از بين رفته و تنها آبزيان کف زي باقي مانده اند که اين بخش نيز به دلايل اکتشافات، به هم ريختن محيط زيست دريايي و صيد ترال از چرخه توليد و حتي حيات خارج مي شوند.

کارگر تاکيد کرد: به همين دليل تنظيم برنامه مدون و تقويم صيادي توسط مسئولان براي ساماندهي دريا و ايجاد فرصت براي بازسازي ذخاير آبزيان ضروري است.

رويکرد شيلات جايگزيني پرورش به جاي صيد و صيادي است
معاون صيد و بنادر صيادي اداره کل شيلات استان بوشهر گفت: سال گذشته 64هزار و 776 تن صيد در آبهاي استان بوشهر انجام شد که نسبت به سال 1395 پنج هزار تن افزايش نشان مي دهد.

مهرداد آهنگرمقدم افزود: در سه ماه اول سال جاري 13هزار و 860 تن صيد در اين استان انجام شد که نسبت به مدت مشابه سال قبل 28 درصد معادل سه هزارو 800 تن افزايش داشته است.

وي با بيان اينکه درسه ماه دوم به لحاظ افزايش دما صيد کاهش يافته است اضافه کرد: 50 درصد از صيد استان ماهيان سطح زي درشت هستند که در معرض تابش آفتاب قرار دارد و فساد پذيري آنها بالاست و
صيادان کمتر براي صيد آنها مي روند.

وي با اشاره به آغاز فصل صيد ميگو از اوايل مرداد ماه گفت: قبل از آغاز فصل صيد ميگو با اجراي طرح دريابست صيادان ادوات صيد خود را براي تعميرات بالا مي کشند که به مدت يک ماه تا 40 روز صيد استان منحصر به ميگو و صيد ضمني آن مي شود.

آهنگر مقدم اضافه کرد: زمان بازسازي ذخاير در زمستان و اوايل بهار همزمان با تخم ريزي آنها آغاز مي شود و ماه هاي تير، مرداد و شهريور فصل بازسازي ذخاير است.

وي يادآور شد: همزمان با آغاز فصل صيد ميگو ماهيان ريزي که هنوز به حد استاندارد نرسيده اند صيد و بخشي از آن وارد بازار مي شود که مردم نيز از اين صيد استقبال مي کنند.

آهنگرمقدم درباره صادرات گفت: براساس سياست هاي دولت هيچ منع قانوني براي صادرات محصولات غير نفتي وجود ندارد و به فعالان اين بخش نيز جوايز صادراتي داده مي شود.

وي تاکيد کرد: بيشترين صادرات آبزيان مربوط به آبزيان غيرماکول مانند ماهيان مرکب و يال اسبي است که با توجه به اختلاف نرخ ارز هيچ محدوديتي در اين بخش نيست.

آهنگر مقدم گفت: با توجه به دستورالعمل و ضوابط موجود محدوده آب هاي تحت حاکميت جمهوري اسلامي مشخص شده و صيادان مي توانند در آب هاي محدوده جمهوري اسلامي صيد و يگان حفاظت شيلات نيز نظارت دارد و با متخلفان برخورد مي شود.

وي با بيان اينکه خروج از مرز براي صيد تخلف است و مجازات آن سه ماه محروميت از صيد است افزود: در سه ماه گذشته 29 شناور صيادي از صيد محروم شدند که از اين شمار هشت شناور به جرم خروج از مرز و 13 شناور نيز به دليل صيد ترال توقيف شدند.

وي در باره تقويت منابع آبزيان گفت: درزمان حاضر پنج زيستگاه مصنوعي در آبهاي استان بوشهر وجود دارد که در زمان هاي مختلف مانيتورينگ مي شوند.

آهنگرمقدم افزود: همچنين با صيادان داوطلب ايجاد زيستگاه در چارچوب قانون همکاري مي شود تا زيستگاه ها در مسير تردد کشتي نباشند و از نظر زيست محيطي نيز آلودگي ايجاد نکنند.

وي گفت: با توجه به کاهش ميزان ذخاير آبزيان بيشترين رويکرد به سمت مشاغل جايگزيني از جمله پرورش ماهي در قفس است.

اين مقام مسئول افزود: که درزمان حاضر اداره کل شيلات مجوزهايي با حجم 30 تا 50 تن براي صيادان مي دهد که انتظار مي رود فعالان صيد و صيادي به سمت اين بخش هدايت شوند./ مرجع: ایرنا

منبع: جنوب نیوز

کلیدواژه: قليه ماهی ماهی جنوب بوشهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jonoubnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جنوب نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۲۸۵۹۶۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

گاز شهری کرج، چهارشنبه قطع می‌شود

آفتاب‌‌نیوز :

شرکت گاز استان البرز در نظر دارد نسبت به قطع گاز شهری قسمتی از کرج به آدرس حد فاصل میان خیابان برغان و شریعتی و حد فاصل خیابان چالوس تا کوچه مهارج، کوچه‌های ناهید، مهرگان، گندم بخش شمالی، دانش، لاله، کرمی، گنجی، حافظ، گلشن، مدرسه مهاجر، عارف، هما و فرعی‌های منشعب در روز چهار شنبه ۱۹ اردیبهشت ماه از ساعت ۸ صبح الی ۱۶ اقدام کند.

از ساکنان درخواست می‌شود تمهیدات لازم را پیش بینی کنند.

بدیهی است پس از پایان عملیات نسبت به وصل مجدد گاز مشترکان اقدام لازم معمول خواهد شد. به منظور رعایت کامل مسائل ایمنی در زمان وصل گاز حضور ساکنان در محل سکونت الزامی است.

در صورت نیاز، مشترکان می‌توانند با شماره تلفن ۱۹۴ مرکز امداد گازرسانی تماس حاصل کنند.

منبع: خبرگزاری مهر

دیگر خبرها

  • ساماندهی بهداشتی اسکله‌های صیادی و محصولات شیلاتی استان بوشهر
  • دستگیری ۱۴ شکارچی و متخلف صیادی در مازندران
  • صدور هشدار نارنجی در دریای خزر
  • هشدار دریایی به فعالان دریای خزر
  • گاز شهری کرج، چهارشنبه قطع می‌شود
  • اطلاعیه قطعی گاز در بخشی از شهر کرج
  • تلف شدن صدها هزار ماهی در ویتنام
  • محوطه سازی و سنگ فرش کوچه‌ها و معابر روستای مرزانک
  • احیای تعاونی‌های صید و صیادی در سیستان و بلوچستان
  • ۲ گروه صیادی و شکارچی غیرمجاز در پلدختر دستگیر شدند