Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@09:50:04 GMT

خواص ماهي هاي جنوب را مي دانيد؟

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۰۳۰۹۱۶

خبرگزاري آريا - خواص ماهي هاي جنوب ماهي داراي ارزش تغذيه‌اي بسيار بالايي است و اكثر مواد مغذي مفيد و ضروري براي انسان را به تنهايي دارد؛ ولي ويژگي مخصوص ماهي كه آن را بين ساير مواد غذايي حايز اهميت خاص ساخته است، نوع چربي موجود در آن است. ماهي و محصولات دريايي با وجود آن كه جزو […]
خواص ماهي هاي جنوب
ماهي داراي ارزش تغذيه‌اي بسيار بالايي است و اكثر مواد مغذي مفيد و ضروري براي انسان را به تنهايي دارد؛ ولي ويژگي مخصوص ماهي كه آن را بين ساير مواد غذايي حايز اهميت خاص ساخته است، نوع چربي موجود در آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


ماهي و محصولات دريايي با وجود آن كه جزو مواد غذايي حيواني هستند، ولي از نظر تركيب چربي با ساير مواد حيواني متفاوت‌اند. چربي موجود در مواد‌غذايي حيواني به طور عمده حاوي تركيباتي به نام اسيدهاي چرب اشباع شده هستند كه اين تركيبات موجب بالا بردن كلسترول و ساير چربي‌هاي نامطلوب خون مي‌شوند.
بنابراين افراط در مصرف چربي‌هاي حيواني، سلامت قلب و عروق را به خطر انداخته و در نهايت منجر به سكته‌هاي قلبي و مغزي مي‌شود؛ ولي ماهي و آبزيان با وجود آن كه از دسته مواد غذايي حيواني هستند با اين حال، نوع چربي موجود در آنها مشابه مواد گياهي است و از اسيدهاي چرب اشباع نشده به نام امگا 3 در آبزيان وجود دارد كه آثار بسيار مهمي‌ در سلامت انسان دارد و در پيشگيري از بسياري بيماري‌ها و كنترل و كمك به بهبود اختلالات و عوارض مختلف نقش مهم و سازنده‌اي ايفا مي‌كند.
جالب است بدانيم كه چربي موجود در بافت‌هاي ماهي و آبزيان نه تنها موجب افزايش كلسترول و ساير چربي‌هاي نامطلوب خون و عوارض قلبي و عروق نمي‌شود، بلكه به رفع آنها كمك موثري نيز مي‌كند. ماهي از منابع بسيار خوب پروتئين محسوب مي‌شود. پروتئين موجود در ماهي از نظر كميت و كيفيت قابل توجه است، بدين معني كه پروتئين موجود در ماهي به شكلي است كه به آساني در دستگاه گوارش هضم و جذب مي‌شود و تقريبا در بدن به مصرف مي‌رسد.
ماهي يكي از منابع خوب آهن است و آهن در خون‌سازي و همچنين در حفظ مقاومت بدن در برابر ميكروب‌ها نقش مهمي ‌به عهده دارد. آهن موجود در ماهي به گونه‌اي است كه جذب آن در دستگاه گوارش آسان بوده و به خوبي در بدن به مصرف مي‌رسد. علاوه بر آن، آهن موجود در ماهي، جذب آهن منابع گياهي را هم افزايش مي‌دهد بنابراين نقش مهمي‌در پيشگيري از كم خوني ناشي (لينك) از فقر آهن دارد.
ماهي حاوي مقدار قابل توجهي ويتامين‌هاي گروه «B» است كه در تنظيم فعاليت سلول‌هاي عصبي و در نتيجه در سلامت سيستم عصبي و نيز در سلامت پوست تاثير دارند. همچنين بعضي از انواع ويتامين‌هاي گروه «B» در خون سازي نيز موثرند. بنابراين با مصرف ماهي مي‌توانيم به سلامت اعصاب، شادابي، طراوت پوست و پيشگيري از كم خوني كمك كنيم‌.
بسيار ديده شده است كه براي پايين آوردن كلسترول‌، كاهش وزن بدن و نيز جهت جلوگيري از انواع حاد سرطان‌، رژيم‌هايي با محتواي چربي بسيار پايين تجويز مي‌شود؛ اما اگرچه كاهش كلسترول، احتمال خطر مرگ از بيماري قلبي را كم مي‌كند‌، در مقابل‌ مي‌تواند موجب افزايش احتمال بروز مرگ‌و‌ميرهاي غير‌طبيعي‌، خودكشي و افسردگي شود. همچنين دارو‌هاي كنترل چربي و كاهنده كلسترول ممكن است منجر به كاهش تراكم اسيدهاي چرب غير اشباع در بافت عصبي شوند. رژيم‌هاي مهار چربي عموما منجر به افزايش جذب اسيدهاي چرب غير‌اشباع امگا 6 و كاهش جذب اسيدهاي چرب امگا3 مي‌شود. اسيدهاي چرب امگا3 موجود در روغن ماهي براي فعاليت درست سيستم عصبي، مهم و حياتي هستند و در رژيم‌هايي كه جهت كاهش كلسترول‌، كاهش وزن و جلوگيري از سرطان تجويز مي‌شوند، بايد حتما اهميت جذب كافي اسيدهاي چرب امگا3 را در نظر بايد گرفت.
ماهي از منابع غني فلوئور در سلامت و استحكام دندان‌ها و در پيشگيري و پوسيدگي دندان تاثير مهمي‌ دارد. پس با مصرف ماهي مي‌توانيم به سلامت و استحكام دندان‌هاي خود كمك كنيم. فلوئور همچنين در پيشگيري از استئوپروز يا پوكي استخوان (لينك) موثر است.
ماهي دريا از بهترين منابع يد به حساب مي‌آيد. يد يكي از مواد مغذي است كه تاثير مهمي‌ در سلامت انسان دارد. يد در رشد آثار قابل‌توجهي دارد و كمبود آن موجب اختلال در رشد، كوتاهي قد مي‌شود. بنابراين مصرف ماهي به مقدار كافي در دوران رشد ضروري است. يد همچنين در تكامل سيستم عصبي نقش مهمي ‌دارد و چنانچه خانم‌ها در دوران بارداري مبتلا به كمبود شديد يد باشند، كودكانشان علاوه بر اختلال در رشد جسمي‌ دچار عقب افتادگي ذهني نيز مي‌شوند و اين مشكل تا آخر عمر گريبان‌گير آنها خواهد شد. همچنين كمبود يد در شير مادر مي‌تواند منجر به اختلال در رشد جسمي‌ و ذهني كودك شيرخوار بشود.
مصرف ماهي 2 تا 3 بار در هفته در برنامه غذايي مادران باردار و شيرده مي‌تواند آثار مثبتي در رشد جسمي‌و ذهني جنين و نوزاد داشته باشد. نقش ديگري كه يد در سلامت انسان به عهده دارد، تاثير آن در متابوليسم مواد انرژي‌زا است. كمبود يد موجب كاهش متابوليسم مواد انرژي‌زا در بدن شده و در نتيجه منجر به افزايش وزن و چاقي مي‌شود. يد در توليد مثل نيز موثر است و افراد مبتلا به گواتر ناشي از كمبود يد دچار اختلال در توليدمثل خواهند شد. مصرف ماهي و آبزيان مي‌تواند نياز انسان را به يد تامين كرده و از بروز عوارض ناشي از كمبود يد پيشگيري كند.
ماهي از منابع خوب فسفر محسوب مي‌شود. فسفر ماده‌اي است كه همراه كلسيم در سلامت و استحكام استخوان‌ها تاثير مهمي‌ دارد. ماهي‌هايي كه با استخوان مصرف مي‌شوند، مانند ماهي‌كيلكا و ساردين علاوه بر خواصي كه براي انواع ماهي‌ها ذكر شد حاوي مقدار قابل توجهي كلسيم نيز هستند. بنابراين در رشد، استحكام و سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها موثرند. ماهي و آبزيان با داشتن خواص تغذيه‌اي بسيار خوب مي‌توانند قسمت بيشتر نيازمندي‌هاي تغذيه‌اي ما را تامين كنند. علاوه بر آن، به علت داشتن تركيبات خاصي كه در چربي بدن ماهي‌ها وجود دارد، در پيشگيري از بسياري امراض و كنترل و درمان بيماري‌هاي مختلف نقش مهمي‌به عهده دارند.

ساردين‌، ماهي‌هاي چرب آب‌هاي عميق
اسيدهاي چرب ضروري موجب جلوگيري از لخته شدن و چسبيدن پلاكت‌هاي خوني (به فرم پلاك‌هاي غني از كلسترول) به سطح داخلي عروق مي‌گردند.
اكثر حملات قلبي به علت ايجاد لخته‌هاي خوني در سرخرگ‌ها و سياهرگ‌ها و جلوگيري از جريان مناسب خون در رگ‌ها، صورت مي‌پذيرد. اسيدهاي چرب امگا 3 همچنين مي‌توانند در كاهش التهاب در بيماري‌هايي نظير آرتريت روماتوئيد نقش داشته باشند.
بدن تمام ماهي‌هاي آبهاي عميق حاوي چربي‌هاي امگا3 است. بدن ميگو، خرچنگ دريايي و صدف خوراكي نيز به اندازه ماهي آب‌هاي آزاد حاوي اسيدهاي چرب امگا3 است. ماهي‌هاي غير‌پرورشي اسيد چرب امگا3 خود را به واسطه خوردن جلبك‌ها و پلانكتون‌ها و ماهي‌هاي ديگر به دست مي‌آورند. اگر رژيم غذايي ماهي‌هاي پرورشي حاوي اسيدهاي چرب امگا3 نباشد رشد اين ماهي‌ها متوقف مي‌شود به همين علت پرورش‌دهندگان ماهي‌، اين ماده مغذي را به غذاهاي ماهي مي‌افزايند. از اين رو مي‌توان گفت كه ماهي‌هاي پرورشي و دريايي از لحاظ مقدار اسيد‌هاي چرب امگا3 تفاوتي با هم ندارند. روغن ماهي براي بهبود بيماري قلبي بسيار مفيد است. روغن ماهي حاوي نوعي چربي به‌نام چربي‌هاي امگا 3 با خاصيت پايين آوردن تري گليسيريد خون است. از اين رو توصيه مي‌شود روغن ماهي به رژيم غذايي بيماران قلبي اضافه شود.
ماهي خليج فارس
خليج فارس شاخه اي از اقيانوس هند است و از نظر تنوع ماهي دست کمي از اقيانوس هند ندارد .
1-حلوا سفيد يا زبيدي: زبيدي در زبان عربي از زبده گرفته شده به معناي برگزيده. اين ماهي کتابي شکل و چهار گوش است به رنگ نقره فام، فلس بسيار نرمي دارد که با مالش دست برداشته مي شود. براي تميز کردن آن کافي است شکافي در زير گوش آن بدهيد و اندرونه آبشش ها را با انگشت بيرون بکشيد . سر و دم ماهي را نيز لازم نيست بزنيد. معمولاً اين ماهيرا به صورت شکم خالي در روغن سرخ مي کنند .
2-حلوا سياه : اين ماهي به حلواي سفيد شباهت دارد . پوست آن خاکستري تيره است . گوشت حلواي سياه به لطافت حلواي سفيد نيست ولي مزه آن بسيار خوب است .
3-خارو : پوست صاف به رنگ نقره اي درخشان دارد . تسمه اي شکل است . چنان که از نام اين ماهي پيداست ، تيغ فراوان دارد ولي خارهاي آن درشت است . اين ماهي را مي توان کبابي کرد . فيله آن براي سرخ کردن مناسب است از اين ماهي ، شور ، هم درست مي کنند .
4-راشکو:شکل دوکي، پوست نقره اي روشن با فلس کوچک ، دم دوفاق ، اطراف چشم و پوزه آن گاهي به رنگ سرخ است . راشکو ماهي مرغوب جنوب است ، ضايعات آن کم است . گوشت آن سفيد ولطيف است . براي هرنوع پخت و پز سرخ کرده ، بخارپز ، کبابي ، قليه مناسب است .
5-زرده و گباب : دو ماهي خويشاوندند به شکل کتابي دراز ، با دم باز و پوست آن نقره اي صاف است . زرده ازگباب پهن تر است با پوشش خاکستري روشن و باله هايآن زرد ولي گتاب کشيده است و آنرا به نام تن جنوب کنسرو مي کنند . پخت اين دو ماهي به صورت بخارپز و کبابي مناسب است .
6-زمين کن : ماهي پهن و درازي با فلس خشن پشت خاکستري زير شکم سفيد و دم رنگين . گوشت اين ماهي پرچربي و منحصراً براي قليه خوب است .
7- صُبيتي : شبيه سنگسر است . پشت اين ماهي اي يا خاکستري مايل به نارنجي است . زير شکمش سفيد است . اين ماهي براي سرخ کردن و قليه مناسب است .
8-سُرخو: شبيه سنگسر است . رنگ آن نارنجي است . گوشت سفيد و لطيف دارد . براي سرخ کردن و قليه مناسب است .
9-سِکن: دوکي شکل، رنگ فولادي بسيار تيره دارد. گوشت پرچرب اين ماهي مناسب است براي سرخ کردن ، قليه ، کبابي ، بخارپز .
10-سنگسر: ماهي کتابي شکل ، پوست نقره اي گاهي به سرخي مي زند . فلس درشت ، استخوان نسبتاً زياد دارد . فيله سنگسر را مي توان سرخ کرد و براي قليه و کبابي هم مناسب است .
11-شانک : از خانواده سبيتي است . اين ماهي براي قليه مناسب است و فيله آن براي سرخ کردن خوب است .
12-شوريده : دوکي شکل ظريف و کشيده با فلس ريز نقره اي . گوشت آن سفيد و کم خاراست و پس ازپخت ، نرم و لطيف است . شوريده را درسته و با شکم خالي مي توان سرخ کرد .
13-شير: ماهي دوکي شکل , درشت و کشيده ازخانواده ، تن با پوزه باريک و دم باز ، پوست آن نازک و صاف ، رنگ سربي نقره اي دارد . گوشت خام آن صورتي کم رنگ است . اين ماهي تقريباً بي خار است . گوشت فراوان دارد ضايعاتش کم است . اين ماهي را مي توان به صورت سرخ کرده ، بخارپز ، کبابي ، و شکم گرفته پخت
14-صافي : ماهي لوزي و کتابي است به رنگ سربي تيره ، کوشت سفت و نسبتاً کم چربي دارد . براي سرخ کردن و بخار پز وشور مناسب است .
15-صُبُور:ماهي رودخانه است, کتابي شکل، رنگ نقره اي درخشان . فلس درشت . گوشت پرچرب خوشمزه ولي با خارهاي ريز فراوان . پخت اين ماهي بيشتربه صورت کبابي و شکم گرفته مناسب است .
16-قباد: از خانواده تن است . گوشت سفيد و پرچربي و لطيف دارد ولي زود تازگي خود را از دست مي دهد . غباد را به صورت کبابي ، بخارپز ، سرخ کرده و شور مصرف مي کنند .
17-کفشک:با پوستي خشن و چرم مانند که پوست آن بايد کنده شود هر دو چشم در يک طرف سر آن قرار دارد . کفشک نام عمومي چند خانواده ماهيپهن است که بعضي گرد بعضي بيضي شکل و بعضي درازند که کفشک دراز را زبان گاوي مي نامند . گوشت لطيف و خوشمزه دارد و به صورت فيله براي سرخ کردن و بخارپز مناسب مي باشد . اين نوع ماهي، يکي ازگرانترين و مطبوع ترين ماهي در اروپاست و به آن سل مي گويند .
21-ميش ماهي: اين ماهي از خانواده شوريده است رنگ سربي و نقره اي با فلس درشت ، گوشت فراوان سفيد و ضخسم و بدون خار ( تيغ ) دارد . به همين دليل خريدار فراوان دارد ولي جزء لذيذترين گوشت به شمار نمي رود .
22-هامور: هامور نام عمومي چندين ماهي خوب خليج فارس و درياي عمان است و با نام هاي خاص هامور سياه ، سفيد خالدار ، اي خالدار ، خاکستري ، خاکي ، بالول ،پنج نواري ، خط شکسته ، دکه زيتوني ، مالاباري ، سمن آجري مي باشد . هامور اي خالدار زيباترين نوع هامور است . اين هامور را براي ميهماني هاي بزرگ به صورت درسته کبابي مي کنند . گوشت هامور پس از پختن سفيد و نسبتاً سفت است . پوست هامور لعاب فراوان دارد وبراي همين موقع پخت قليه ، از پوست آن صرف نظر نمي کنند . گوشت هامور براي سرخ کردن ، قليه ، بخارپز و کبابي مناسب مي باشد .
24-ماهي تون: برخي از گونه هاي اين خانواده در آبهاي جنوب کشور ما زندگي مي کنند . اين ماهيداراي سرعت زيادي هنگام شنا کردن هستند . اگر اين ماهي را در استخرهاي کوچک ، آکواريوم يا در محيطي قرار داد که از شنا کردن آنها جلوگيري بعمل آيد بدون شک فوراً خواهند مرد . اين ماهي را بيشتر بصورت کنسرو تهيه مي کنند ، کنسرو اين ماهي بين کنسرو ماهيها از معروفيت خاصي برخوردار است .
راهنماي گردشگري خوزستان
اخبار مرتبط :
خواص باور نکردني ماهي آزاد
خواص ماهي و امگا 3 براي بدن چيست ؟
مقايسه خواص ماهي منجمد و تازه
خواص ماهي ساردين
با خواص فوق العاده ماهي تيلاپيا براي بدن آشنا شويد

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۰۳۰۹۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

(اینفوگرافیک) خواص بی‌نظیر انجیر برای سلامتی

انجیر حاوی انواع مواد معدنی و ویتامین‌های مورد احتیاج بدن است.

به گزارش بهداشت نیوز، خواص آنتی اکسیدانی موجود در انجیر برای حفظ سلامتی بدن و تقویت سیستم ایمنی بدن بسیار مفید و کاربردی هستند.

دیگر خبرها

  • این ویتامین‌ها را بخورید و لاغر بمانید
  • قیمت روز مرغ و ماهی دوشنبه ۱۷ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • ۱۰ ماده غذایی که به شما در سفر به سوی کاهش وزن کمک می‌کنند
  • (اینفوگرافیک) خواص بی‌نظیر انجیر برای سلامتی
  • ۱۰ فایده پیاده روی در سلامت بدن
  • ۱۰ فایده پیاده روی در سلامت بدن | بهترین زمان پیاده روی چه زمانی است؟
  • ببینید | تولید سوسیس و کالباس از گوشت ماهی بدون بو و با طعم مطبوع
  • غذای پزشکی تولید شد
  • تهیه «غذای پزشکی» از ژل‌های حامل لیپاز پانکراسی 
  • تلف شدن صدها هزار ماهی در ویتنام